Kombi Arıza Masrafını Ev Sahibi mi Yoksa Kiracı mı Öder?

Kombi Arıza Masrafını Ev Sahibi mi Yoksa Kiracı mı Öder?

Bu konuda yasal bir düzenleme yoktur. Bu nedenle de tartışmaya açık bir konudur. Ev sahibinin kendince haklı sebepleri, kiracıların da kendince haklı sebepleri bulunmaktadır. Ev sahibi; kombiyi ben kullanmıyorum neden masrafını ben karşılayayım düşüncesi ile hareket ederken kiracı da ev benim değil kombi benim değil ben taşınıp gideceğim neden çıkan masrafları ben karşılayayım düşüncesi ile hareket eder. Belirli bir yasal düzenleme olmadığı için de kombi arızasında çıkan masrafın karşılanması konusunda ev sahibi-kiracı arasında; tartışmalar, büyük kavgalar, kırgınlıklar ve kızgınlıklar olabilir.

 

Kiracının Ödeme Yapması Gereken Durumlar

  • Doldurma musluğunun kırılması veya arızalanması Doldurma musluğu kombiye su basmaya yarayan parçadır. Hassas bir parça olduğu için dikkatli kullanılmalı, sert baskı yapmadan yavaşça açılmalıdır. Çok kolay arızalanabilen bir parçadır. Su basma işlemi sırasında kırıldı ise parçayı kıran (isteyerek de olmasa) kiracı yani kullanıcıdır. Bu durumda masrafı kullanıcı karşılamalıdır.
  • Ev sahibinin kombiyi bakımı yapılmış bir şekilde kiracıya teslim etmesine rağmen o yıl içinde kiracı tarafından bakımın yaptırılmaması ve arıza ile karşılaşılması Ev sahibi en başında size kombiyi bakımı yapılmış bir şekilde teslim ettiyse zaten oluşabilecek sorunlar tespit edilmiş ve gereken müdahale yapılmış demektir. Yani kombi sizlere sorunsuz çalışır durumda teslim edilmiştir. Kombiyi kullanmaya başladıktan 1 yıl sonra bakım yaptırmadınız ve kombide sorun oluştu ise bu durumda çıkan masrafı kiracı olarak siz ödemelisiniz. Kombi bakımı kullanılan kiracı tarafından yaptırılmalı gibi bir yasa veya kural da yoktur. Ev sahibinizle evi kiralarken aranızda böyle bir konuşma geçti ise (ben size bakımı yapılmış sorunsuz çalışır durumda kombi teslim ettim, bakımı yaptırdığınız yıl oluşan sorunlar bana aittir, aksi durumda bakım yapılmazsa çıkan masraf sana aittir gibi…) ödeme zaten ona göre gerçekleştirilir.
  • Yanlış kullanım Kombiler kullanım kılavuzunda belirtildiği ve uzman ekipler tarafından tarif edildiği şekilde kullanılmalıdır. Kombiyi özellikle de kış döneminde ara sıra kullanmak, kullandıkça açmak kombide sorun oluşmasına neden olur. Bu gibi durumlar yanlış kullanım, hatalı ve eksik kullanımdır. Yanlış kullanım sebebi ile kombi arızalandı ise buna sebep kiracı olarak siz olduğunuz için çıkan masrafı da sizin ödemeniz gerekir.

►►► Kiracının kullandığı kombiye bakım yaptırmak gibi bir zorunluluğu yoktur. Kombi bakımları da genelde demirbaş olduğundan ev sahipleri tarafından yaptırılmalıdır. Ev sahibi ve kiracı arasında kombi kullanımında ev kiralanırken bir sözleşme veya anlaşma yapıldı ise çıkan masraf ona göre değerlendirilir. Bir sözleşme yok ise kullanıcı hatası olmayan tüm arıza durumları ev sahibi tarafından karşılanmalıdır.

Ev Sahibinin Ödeme Yapması Gereken Durumlar

  • Kombi bakımının hiç yapılmamasından kaynaklı oluşan arızalar Kiracı olarak bulunduğunuz dairede kombi arızalandı ve gelen servis ekibi kombi bakımının hiç yapılmadığını belirtiyor ise bu durumda çıkan masrafı ev sahibi ödemelidir. Siz kiracı olarak bakımı yapılmış değil aksine hiç bakım yapılmamış bir kombide oluşan masrafı ödemek zorunda değilsiniz. Uzun yıllardır aynı dairede iseniz ev sahibinizle bakım durumunu görüşmeniz gerekir. Bakım yapıldığında arızalar veya arıza çıkaracak parçalar tespit edilir. Ona göre uygulama yapılır ve umulmadık anda sorunlar yaşanmaz. Bu durumda çıkan masraf her daim ev sahibine aittir. Kombi bakımı yapılmazsa ne olur? merak ediyorsanız linki tıklayabilirsiniz.
  • Kombinin çok eski olmasından kaynaklı oluşan arızalar Kombi yaklaşık 15 yıldan uzun süredir kullanılır durumda ise zaten kullanım ömrünü yitirmiş demektir. Bu durumda çıkabilecek tüm masraflar kullanıcı yani kiracı tarafından değil ev sahibi tarafından ödenmelidir. Ev sahibi isterse masrafı kendi karşılar isterse masraf karşılamak yerine yeni kombi alır. Yalnız bu durumda çıkan masrafı kiracının ödememesi gerekir.
  • Voltaj sebebi ile oluşan arızalar Özellikle de kış dönemlerinde voltajlar bir düşer bir çıkar. Sürekli düzensizlik söz konusudur. Kombiler de şebeke voltajı ile çalıştığından voltajda meydana gelen dalgalanmalar sebebi ile kolay arızalanabilir. Genelde bu gibi durumlarda anakart arızası görülür. Anakart tamiri veya değişimi ile sorun çözümlenir. Bu durum kullanıcı hatası değildir. Hatta kombi garantisi devam ediyorken böyle bir sorun yaşandı ise müdahale garantiye girmez, ücrete tabiğ tutulur. Bu nedenle de voltaj sebebi ile çıkan masraf kullanıcı hatası olmadığından masrafı ev sahibi karşılamalıdır.
  • Açık balkonda kullanılan kombinin donması sebebi ile oluşan arızalar Kiracı olarak bulunduğunuz dairedeki kombi açık balkonda donmaya maruz kalabilir. Montaj işlemi proje gereği balkona yapıldığında kombinin ve altında yer alan boruların dolap içine alınması gerektiği bilgisi veya açık balkonda ise balkonun kapatılması gerektiği bilgisi sunulmuş olması gerekirdi. Yani kombi dolabı olması gerekirdi. Bu bilgi sunulmasına rağmen kombi açık balkonda, dolap içinde olmadan çalışıyor ve soğuk geçen kış dönemlerinde donmaya maruz kalıyor ise bu kullanıcı hatası değildir. Ev sahibine bu bilgi sunulmamış olsa bile açık balkonda kombi bulundurmaması gerekirdi. Bu konuda çıkan masrafı da ev sahibi karşılamalıdır.

Bu Konudaki Önerimiz

Kombi arızası durumunda ev sahibiniz ile iletişimde kalmanızı, ortak hareket etmenizi, servis ekipleri arıza tespiti için geldiğinde ev sahibi ve kiracı olarak servis ekiplerinin yanında bulunup arızanın oluşma sebepleri hakkında bilgi almanızı ve ortak bir karar ile ödemeyi gerçekleştirmenizi tavsiye ederiz. Bu durumu büyük sorunlara dönüştürmeyin. İki tarafın uzlaştığı durumda büyük sorunlar yaşanmaz.

Share this post

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ŞİMDİ ARA